Kulit pisang biasanya dibuang begitu saja selepas kita makan isinya. Dibazirkan juga selepas dikupas kulitnya untuk menbuat goreng pisang atau kek. Sebenarnya kita banyak membazir kerana daripada dibuang, ada baiknya kita jadikan makanan ringan. Ramai yang tidak tahu keistimewaan kulit pisang... sekarang saya akan tunjukkan resipi & cara untuk memanfaatkannya!
BAHAN-BAHANNYA:
- Kulit pisang dari sebarang jenis (disarankan kulit dari pisang yang sudah masak & berwarna kuning untuk menambah citarasa)
- Air kapur
- 1/2 biji limau nipis
- 150 gram tepung kastard
- 150 gram tepung sagu
- 4 biji telur puyuh
- Gula pasir & garam secukup rasa.
CARA MEMBUATNYA:
- Kulit pisang direndam dulu dalam air kapur selama 24 jam, selepas itu toskan sehingga kering.
- Titiskan air limau nipis untuk menambah aroma wanginya.
- Campurkan tepung kastard, tepung sagu, gula, garam dan telur puyuh. Kacau hingga sebati.
- Celupkan kulit pisang satu persatu ke dalam adunan, goreng hingga masak.
CARA MENYAJIKAN:
Bila sudah masak, buang saja masakan tu di dalam tong sampah. Sebabnya kalau anda makanpun, rasanya tidak sedap! Monyet pun tak makan kulit pisang, anda semua tergamak melantaknya??? Resepi ini sesuai untuk mengisi masa lapang sesiapa yang bosan duduk di rumah... atau mereka yang terlebih masa lapang!
Sekian saja... selamat mencuba! ;-)
0 ulasan:
Post a Comment